Pojdi na glavno vsebino
0

Tek na smučeh ni smučanje

Tek na smučeh ni smučanje

Res, da gre v obeh primerih za zimski šport, vendar pa so oblačila, ki jih uporabljamo pri smučanju, pri teku na smučeh povsem neuporabna. Edino oblačilo, ki se uporablja tako pri teku na smučeh, kot tudi pri smučanju, je spodnje perilo.

Ste tudi vi eden izmed tistih, ki se s tekom na smučeh spogledujete prvič? Potem niste edini s sto in enim vprašanjem o tem, kaj vse potrebujete za svoje prve korake v tekaških smučinah. Naj vam kratko odgovorimo na pet najpogostejših vprašanj. 

5 najpogosteje zastavljenih vprašanj in nasvetov pri teku na smučeh.

za vsakogar drugače, za vsakogar unikatno. Prav pri teku na smučeh pride do izraza pregovor: "Sto ljudi, sto čudi." Med tem, ko bo nekoga tudi po več plastnem oblačenju še vedno zeblo, bodo drugi kaj kmalu tekli zgolj v kratki majici, pokriti s tekaško jopico. Največja napaka pa je, da lahko za tek na smučeh uporabimo vso opremo, ki jo sicer uporabljamo za smučanje. 

In kaj je najboljše za vas?

1. Kaj naj oblečem?

Obleči se moramo čebulno oz. večplastno, saj se je le tako možno hitro prilagajati vremenskim razmeram in temperaturi telesa. Plasti naj si sledijo:

  • tanka sintetična majica s kratkimi rokavi,
  • tanka sintetična majica z dolgimi rokavi,
  • tanjka / debelejša tekaška jopica (glede na vaše potrebe),
  • brezrokavnik (softshell).

Tako oblačila dodajamo ali odstranjujemo hitro in enostavno.

Smučarska jakna ali smučarske hlače pri odraslih tekačih ne pridejo v poštev. To uporabimo le pri otrocih, ki tako tek na smučeh izkoristijo kot igro v snegu. 

2. Kakšne čevlje potrebujem?

V pimeru klasične tehnike, so čevlji v podplatu mehkejši in obenem nižji, čevlji za drsalno tehniko pa imajo trši podplat in so nekoliko višji (z dodano manšeto okoli gležnja). V kolikor želite, lahko izberete tudi kombi čevelj, ki se lahko uporablja tako za drsalno, kot tudi klasično tehniko. 

Ne pozabi! Tekaški čevelj vam mora biti ravno prav. Ne prevelik, kot pri suhem teku, ne z izrazitim oprijemom, kot pri smučanju. V kolikor se petni del ne dviguje med hojo, ste našli prave čevlje za vas. 

3. Ali lahko uporabim smučarske rokavice?

Tek na smučeh je zelo aktiven šport, zato smučarske rokavice niso priporočljive. Dva razloga, zakaj uporabiti tanjše rokavice za tek na smučeh:

  • popolnoma se prilegajo vašim rokam, s tem pa je oprijem palice veliko boljši in bolj kontroliran, 
  • ne bom vam prevroče, kot v primeru uporabe smučarskih rokavic.

4. Ali lahko uporabim smučarske nogavice?

Smučarske nogavice so predebele, da bi jih uporabili pri teku na smučeh. Iz tega razloga se tekaški čevelj sezuva, nastajajo žulji, nenazadnje pa izgubljate kontrolo nad tekaško smučko. Uporabite lahko tanjše nogavice, ki se odlično prilegajo vašemu stopalu in ne segajo do kolen, temveč le do polovice goleni. 

5. Kako dolge morajo biti palice za tek na smučeh?

Palice za klasično tehniko so krajše od palic za drsalno tehniko. Dolžina palic pa ni odvisna le od naše telesne višine, temveč tudi od izbrane tehnike teka na smučeh in znanja teka na smučeh.

Višino vaših palic lahko izračunate tudi na podlagi spodnjega izračuna:

  • Palice za drsalno tehniko: Telesna višina (cm) × 0,90 = višina palic v cm
  • Palice za klasično tehniko: Telesna višina (cm) × 0,85 = višina palic v cm

Ne pozabi piti! 

Morda se zdi, da ob hladnih temperaturah hidracijani pomembna, vendar je tek na smučeh eden izmed tistih športov, kjer izgubimo veliko tekočine. Poskrbi za to, da spiješ dovolj tekočine pred, med in po teku. Za to lahko poskrbi nepogrešljiva termo pasna torbica

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...