Pojdi na glavno vsebino
0

Kako se obleči za tek na smučeh?

Kako se obleči za tek na smučeh?

Vsak šport zahteva svoja pravila oblačenja, vendar pa se moramo ob tem zavedati, da ima vsak izmed nas različne potrebe. Tek na smučeh ima nekaj pravil oblačenja, pa vendar jih z lahkoto prilagodite sebi primerno.

Eno izmed najbolj pogostih vprašanj pri teku na smučeh je tudi, kako se primerno obleči za tek na smučeh. V kolikor se s katerim koli športom ukvarjate že dlje časa, potem zelo dobro poznate svoje telo, obenem pa imate boljši občutek, kako se obleči za aktivnost, kot je tek na smučeh.

Pravila oblačenja pri teku na smučeh

 • Obleči se moramo več slojno (čebulno).
 • Uporabljamo lahka in elastična oblačila (izogibamo se smučarskim jaknam in puhovkam).
 • Uporabljamo športna oblačila, ki se hitro sušijo in se izogibamo bombažnim oblačilom. 
 • Pred odhodom na tekaške proge preverimo temperaturo in jakost vetra. 

Upoštevanje teh smernic za pravilno oblačenje pri smučarskem teku nam omogoča, da imamo med vadbo nemoteno gibanje in ostajamo suhi, kar prispeva k večjemu užitku in uspešnosti pri smučarskem teku.

Pri teku na smučeh uporabljamo lahka in elastična oblačila

Gibljivost in udobje sta pri teku na smučeh na prvem mestu. Izredno pomembno je, da so oblačila dovolj ohlapna in elastična, da omogočajo neovirano gibanje rok in nog. 

Ob nakupu novih športnih oblačil bodite izredno pozorni na elastičnost in združljivost slojev. To pomeni, da vas predvsem na področju ramen, komolcev ter kolen ne sme nič "vezati" med gibanjem, ko združujete plasti eno nad drugo. 

Oblačila pri teku na smučeh - zgodnji del

Smučarski tek je fizično zelo intenziven šport, ki povzroča izredno hitro segrevanje telesa. Pogosto rečemo, da vas mora na začetku minimalno zebsti, saj bo telo čez 5 do 10 minut že segreto in pripravljeno za uživanje na tekaških progah. Brez pregrevanja. 

Ravno tu na dan pride nujnost t.i. čebulnega oblačenja. Pravilno oblačenje nam omogoča, da se lahko prilagodimo različnim pogojem, na primer z odstranjevanjem ali dodajanjem plasti oblačil, kot so jakne ali puloverji. 

Pri teku na smučeh se boste potili, zato morajo prve plasti omogočati učinkovito odvajanje potu in preprečevati pregrevanje telesa. Uporabljati morate sintetične tkanine, ki vlago odvajajo stran od kože, da vas ne bi zeblo. Izogibajte se bombažu, ki vpija vodo in jo zadržuje ob vaši koži. Prvi sloj je torej tanka, sintetična in oprijeta športna majica. 

V drugem sloju prav tako uporabite tanko in sintetično športno majico, le da tokrat z dolgimi rokavi. Tako kot osnovni sloj, mora biti tkanina zračna in odvajati vlago.

Tretji sloj običajno vključuje jopice z zadrgo, ki se lahko enostavno odpnejo oz. slečejo. S tem se preprosto poskrbi za dodatno zračenje in ohlajanje telesa.

Ker pa so zimske razmere izredno spremenljive, se moramo prilagoditi mrazu, vetru in morebitni vlagi. Dodajamo četrti sloj, ki je lahko:

 • nekoliko debelejšo tekaško jakno ali
 • tekaški brezrokavnik, ki vašim rokam dovoljuje gibanje brez ovir, obenem pa vaš trup ščiti pred vetrom in mrazom. 

Oblačila pri teku na smučeh - spodnji del

Hlače za tek na smučeh naj bodo elastične, ozke in čim manj ohlapne. S tem je vaše gibanje manj ovirano in tako tek na smučeh veliko bolj udoben. Speed tekaške hlače so izredno elastične, oprijete v zgornjem, stegenskem delu in za boljše prileganje v kolenskem pregibu že "upognjene".

Hlače za tek na smučeh se med seboj razlikujejo tudi glede na stopnjo termoizolacije. Tekmovalne tekaške hlače so popolnoma oprijete in veliko bolj hladne (pajkice). Vsem začetnikom priporočamo Speed hlače s kombinacijo dolgega smučarskega perila (lahko tudi pajkice / žabe). 

Namig za ženske tekačice na smučeh. V kolikor niste zadovoljne z izgledom tekaških hlač oziroma njihovo "toploto", izberite tekaško krilo. Krila nudijo dovolj toplote v predelu stegen in zadnjice, kjer nas najpogosteje zebe. Zadrga omogoča dovolj gibljivosti. V zadnjem času pa so se tudi ženske tekačice usmerile v nakup izredno elastičnih ogrevalnih tekaških kratkih hlač.

Nogavice za tek na smučeh

Nogavice se morajo tesno prilegati tekaškemu čevlju, da med vadbo ne povzročajo odrgnin ali žuljev.  Pravila nošenja nogavic pri teku na smučeh:

 • uporabljajte lahke in tanke nogavice do sredine goleni, saj so čevlji za tek na smučeh nižji kot čevlji za alpsko smučanje,
 • uporabljajte nogavice iz volne merino z odličnim prileganjem,
 • ne uporabljajte dveh slojev nogavic, saj zaradi drgnjenja povzročajo žulje,  
 • ne uporabljajte bombažnih nogavic,
 • ne uporabljajte debelih smučarskih nogavic, s katerimi izgubite občutek za nadzor nad smučmi.

Kapa ali naglavni trak?

Vsak izmed nas ima ponovno različne želje, pomembno je vedeti le, kje so razlike:

 • tanek naglavni trak se uporablja za najmanjšo zaščito pred vetrom, najpogosteje v spomladanskem času, 
 • naglavni trak s podlogo za vse temperature,
 • smučarsko tekaška kapa za vse, ki so nekoliko bolj "zmrnjene" narave oziroma za najhladnejše dni,
 • smučarska oziroma volnena kapa za vse tiste, ki tek na smučeh uporabljajo bolj kot "sprehod" po neokrnjeni naravi.  

Za zaščito vratu se običajno uporabljajo cevasti šali oz. ''buffi'', ki lahko po potrebi pokrijejo tudi obraz in ušesa.

Rokavice za tek na smučeh

Dobre rokavice za tek na smučeh so ozkega kroja, odporne na veter in zračne. Kakovostne rokavice imajo na dlani uporabljeno usnje, zgornji del je odporen proti vetru, deli prstov pa so oblikovani tako, da omogočajo držanje tekaških palic. Ravno zaradi tega je občutek pri uporabi tekaških palic optimalen. 

Katere rokavice za smučarski tek izbrati?

Na voljo imate več vrst rokavic:

 • RACE ali TEKMOVALNE ROKAVICE so najtanjše rokavice, ki omogočajo najboljši, torej odličen oprijem tekaške palice, izdelane pa so iz lahkega in odpornega materiala. Največja težava teh rokavic med rekreativci je, da zaradi svojega odličnega oprijema, ki je posledica tanjšega materiala, niso tako tople, kot ostale rokavice za tek na smučeh. Takšne rokavice kupijo tekmovalci ali rekreativci, ki potrebujejo zgolj neko manjšo zaščito pri uporabi tekaških palic. 
 • UNIVERSAL LIGHT rokavice so že nekoliko bolj tople rokavice, namenjene toplejšim zimskim dnem. Namenjene so predvsem teku na smučeh na začetku ter koncu tekaške sezone.
 • UNIVERSAL rokavice so že nekoliko bolj tople in tako namenjene vsem vremenskim pogojem. Primerne so tako za tople, kot tudi za hladnejše zimske dni, niso ne pretanke, ne predebele in imajo še vedno dober oprijem tekaške palice.
 • LOBSTER rokavice za tek na smučeh so namenjene izredno mrzlim tekaškim dnem in vsem tistim, ki imajo težave z mrzlimi rokami. 

Velikost rokavic za tek na smučeh

Izbira velikosti rokavic za tek na smučeh je pomembna predvsem zaradi zagotavljanja primerne toplotne izolacije. Ob nakupu premajhnih rokavic boste zmanjšali pretok zraka, s čimer vas bo hitreje zeblo, še posebej, če ste na to občutljivi. Ob preizkušanju rokavic vam mora biti le-ta ravno pravšnja. Ne sme vas "zategovati", niti ne sme biti prevelika. Najbolje jih je preizkusiti tako, da uporabite svojo tekaško palico in preizkusite oprijem ter udobje ob večji / manjši številki. 

Za izredno hladne zimske razmere oziroma vse tekaše s slabo prekrvavitvijo v prstih, obstajajo tekaške rokavice LOBSTER. V rokavicah v obliki "jastoga" je prostor za palec ter dva ločena dela za kazalec in sredinec ter za prstanec in mezinec. Rokavice "jastog" so najtoplejše tekaške rokavice.

Smučarji tekači, ki veliko tečejo, imajo vedno pripravljene tri različne pare rokavic: lahke in tanke RACE rokavice, debelejše in toplotno izolirane UNIVERSAL ali UNIVERSAL LIGHT rokavice in LOBSTER rokavice za najhladnejše dni.

Pri teku na smučeh uporabljamo roke in noge za gibanje naprej, zato sta prileganje rokavic in povezava med rokami in palicami prav tako pomembna kot prileganje čevljev. Ker moramo za pravilen odriv iz palic imeti kar nekaj občutka v dlaneh, ne uporabljajte predebelih rokavic. 

Hidracija med tekom na smučeh

Med tekom na smučeh je vsaj v večini primerov nujna hidracija. Termo pasne torbiceso odlična rešitev za hidracijo in shranjevanje ključev, telefona, gotovine in ostalih osebnih pripomočkov. V kolikor je le mogoče, se med tekom na smučeh izognite nošenju nahrbtnika, namesto tega pa imejte le pasno torbico. 

Picture credits: © Fischer Sports GmbH

KAKO SE OBLEČI ZA TEK NA SMUČEH

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...