Pojdi na glavno vsebino
0

Tek na smučeh - drsalna tehnika

Tek na smučeh - drsalna tehnika

Kaj vse potrebujem za tek na smučeh v drsalni tehniki? Kako dolge morajo biti smuči in palice? Kakšne čevlje potrebujem? Vse to vam odgovarjamo na enem mestu.

Drsalna tehnika teka na smučeh je za razliko od klasične tehnike precej mlajša in veliko bolj dinamična tehnika teka na smučeh. Ravno zaradi svoje dinamičnosti je v primerjavi s klasično tehniko bolj priljubljena. Nikakor pa ne smemo pozabiti, da je fizično in motorično bolj zahtevna. 

Drsalna tehnika zahteva veliko več ravnotežja, koordinacije in boljšo fizično pripravljenost v primerjavi z drsalno tehniko. Vsem začetnikom zato priporočamo, da najprej začnejo s klasično tehniko.

V kolikor pa se vseeno spogledujete z drsalno tehniko, vam spodaj ponujamo nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja. 

TEKAŠKE SMUČI ZA DRSALNO TEHNIKO

Tekaške smuči za drsalno tehniko naj bodo 0 do 15 cm daljše od vaše telesne višine. Enako, kot pri smučeh za klasično tehniko, tudi pri smučeh za drsalno tehniko ključno vlogo igra telesna teža smučarja tekača.

Premehke smuči (vaša telesna teža je previsoka za vaše smuči)

Premehke smuči bodo zaradi vaše pvevisoke teže za vašo smučko pod vezjo (na sredini):

 • ob novo zapadlem snegu preveč ugrezale in vas tako tudi zelo upočasnjevale, saj bo stik snega s smučko le na sredini vaših tekaških smuči,
 • ob poledenelem oziroma trdem snegu pa zelo nestabilne, saj bo ponovno celoten pritisk na podlago le na sredini smuči, prednji in zadnji del smuči pa bosta zaradi velikih tresljajev "poskakovala".

Pretrde smuči (vaša telesna teža je prenizka za vaše smuči)

Po drugi strani bo pri pretrdih smučeh za vašo težo pritisk na konicah in repih prevelik.Odriv od podlage ne bo optimalen, saj porazdelitev teže po smuči ne bo enakomerna. Posledice:

 • v primeru novo zapadlega snega se prednji del smuči lahko ugreza,
 • v primeru poledenelega snega bo odriv veliko slabši, drsenje pa bo potekalo le na prednjem in zadnjem delu smuči, namesto čez celotno smučko.

Izbira smuči glede na telesno višino je torej ključnega pomena. Pri Fischerju so v ta namen pripravili tabelo priporočljivih dolžin in trdot glede na vašo telesno težo za različne tekaške smuči.

V naši spletni trgovini imamo na voljo le smuči za začetnike in rekreativce, kar pomeni, da je najboljše smuči iz svetovnega pokala naročiti le na podlagi povpraševanja ali naročila preko elektronskega naslova info@kingsport.si.

Tekaške smuči za drsalno tehniko v naši ponudbi so (urejene od najcenejših do najdražjih):

TEKAŠKI ČEVLJI ZA DRSALNO TEHNIKO

Čevlji za drsalno tehniko so v primerjavi s čevlji za klasično tehniko višji, s tršim podplatom in dodatno oporo okoli gležnja.

Trši podplat omogoča optimalen prenos energije na smuči in boljšo povratno energijo pri odrivu. Zaradi bočnega odrivanja je pomembna opora okoli gležnja, saj le-ta zagotavlja boljšo stabilnost. Opora je lahko plastična, pri boljših modelih pa je v večini primerov kombinacija karbona in steklenih vlaken (Carbon fused) ali 100% karbonska. Podplat in opetniksta prav tako lahko plastična, kombinacija karbona in steklenih vlaken ali povsem karbonska.

Tako, kot pri čevljih za klasično tehniko, velja tudi pri čevljih za drsalno tehniko enako. Čevlji za začetnike so težji, vendar veliko bolj obloženi, toplejši in udobni. Boljši so tekaški čevlji, vedno lažji so, ožji in trši, obenem pa ne nudijo toliko toplotne izolacije.

Za rekreativce in začetnike priporočamo naslednje tekaške čevlje (od najcenejših do najdražjih):

 • Fischer XC Control My Style za ženske oz. XC Control za moške (uporabljeni v izračunu za najugodnejši komplet) - kombinirani čevlji so najbolj popularni pri začetnikih in starejši populaciji, ki ne išče najboljšega čevlja, temveč udobje, užitek in stabilnost. Gre za kombinacijo čevlja za klasično in drsalno tehniko. 
 • Speedmax Junior Skate - sicer otroški tekmovalni čevelj, vendar eden izmed najbolj prodajanih čevljev za žensko ali moško ožjo nogo, 
 • RC Skate WS - ženski čevelj, ki s svojo toploto in udobjem prepriča večino tekačic,  
 • RC3 Skate - čevelj, ki ustreza tako ženskemu, kot tudi moškemu stopalu, 
 • RC5 Skate - moški čevelj, ki se počasi že približuje tekmovalnemu čevlju in zato najpogosteje izbran čevelj med tekači, saj je še vedno topel in udoben, vendar veliko bolj stabilen in odličnim oprijemom gležnja,
 • RCS Skate WS - ženski čevelj, ki se že približuje tekmovalnim čevljem,
 • RCS Skate - moški čevelj, ki se že približuje tekmovalnim čevljem.

PALICE ZA DRSALNO TEHNIKO

Ključna je izbira primerne dolžine tekaških palic. Le te naj bodo 10% krajše od telesne višine (preprosta formula za izračun dolžine je telesna višina × 0,90), oziroma naj bi bile palice do višine brade oziroma ust. Za lažji izbor primerne dolžine smo vam pripravili tabelo s priporočljivimi dolžinami:

Pri izbiri tekaških palic naj ne bo poudarek le na ceni in barvi, temveč na tem, kaj iščete, kar se tiče sestave palice, velikosti krpljic, oblike ročajev in uporabe manšet. V izračunu za najugodnejši komplet smo uporabili One Way tekaške palice Diamond 2

Palice so narejene iz različnih materialov, kot so aluminij, steklena vlakna, kompozit ali karbon. Boljše palice vsebujejo več karbona in so veliko lažje, imajo boljšo trdnost in nudijo več povratne energije pri odrivu. Palice ob odrivu manj zanihajo (t.i. swingweight), kar pomeni da porabimo manj energije, da palice vrnemo v prvotni položaj. Slabost karbonskih palic je, da so manj odporne na stranske udarce, kar pomeni da se lahko hitreje zlomijo. Zmotno pa je prepričanje, da se 100% karbonske palice zlomijo zaradi večje obremenitve. Karbonske palice so med najtršimi, res pa je, da so bolj občutljive na stranske sile, kar v praksi pomeni da se hitreje zlomijo v primeru padca tekača nanje.

 Ročaji so običajno oblečeni v pluto. Vsem uporabnikom svetujemo uporabo manšet namesto paščkov, saj pri vsakem odrivu palico izpustimo, manšeta pa skrbi, da je palica stalno v neposredni bližini dlani. Vračanje palice v dlani je ob uporabi manšete precej lažje in hitrejše. Običajni paščki oz. trakovi pogosto povzročajo obračanje palic, palice pa je težko prijeti ob vračanju v prvotni položaj.

Paščki se pogosto uporabljajo zaradi nizke cene palic ter lažjega snemanja. One Way ponuja tako imenovano MAG tehnologijo, kjer palice enostavno snamemo s klikom. Manšeta ostane na dlaneh, palice pa lahko odložimo. MAG sistem je priročen zlasti, ko želimo piti, vstati po padcu, pomagati otroku ali zgolj posneti kakšno fotografijo.

pomemben dejavnik so tudi krpljice oziroma predvsem velikosti le teh. Manjše krpljice so sicer lažje, manj obtežijo palice, vendar se v mehkem snegu precej bolj ugrezajo, posledično je odriv precej težji. Po drugi strani večje krpljice nudijo lažji odriv v vseh pogojih, predstavljajo pa dodatno težo in povečajo nihanje palice po odrivu. One Way tukaj ponuja odlično rešitev, krpljice na klik oz. tako imenovan »Exchange basket«, kjer lahko enostavno menjamo krpljice glede na različne pogoje.

Izračun najugodnejšega kompleta za klasično tehniko

 

ZAČETNI RANG

SMUČI

Fischer Aerolite Skate 60

280,00

ČEVLJI

Fischer XC Control (moški)  / Fischer XC Control My Style (ženske)

160,00

PALICE

 One Way tekaške palice Diamond 2

50,00

SKUPAJ

490,00 €

V primeru nakupa katerega koli kompleta opreme za tek na smučeh (smuči + čevlji + palice) v naši spletni trgovini, vam nudimo:

 • 20% popust na palice, 
 • 15% popust na čevlje in 
 • 10% popust na tekaške smuči. 

KOMPLET OPREMA ZA KLASIČNO TEHNIKO

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...