Pojdi na glavno vsebino
0

Tek na smučeh - klasična tehnika

Tek na smučeh - klasična tehnika

Klasična tehnika je osnovna tehnika, ki se jo najlažje priučimo. Tehnika je preprosta in zelo podobna naravni hoji. Osnovna oprema je lahko enostavna in ugodna.

TEKAŠKE SMUČI ZA KLASIČNO TEHNIKO

V našem prodajnem programu imamo TWIN SKIN tekaške smuči za klasični tek, ki so namenjene predvsem tekačem začetnikom in rekreativcem. Iz tega razloga na zalogi nimamo mazalnih tekaških smuči, ki jih večina pozna pod zelo "umazanimi". TWIN SKIN tekaške smuči imajo vgrajene kože. 

Ime Twin Skin stoji za dvema ločenima trakovoma kože, ki sta vgrajena na različnih višinah pod vezjo, z gladkejšo profilacijo ob skrajnih koncih.

Rezultat je bolj efektivno drsenje, predvsem pa veliko bolj učinkovito odrivanje in vzpenjanje. Na kratko – z enim odrivom boste drsali dlje.

Tekaške smuči za klasični tek se po svoji ceni zelo razlikujejo. Najugodnejše tekaške smuči Twin Skin Sport (uporabljene v izračunu za najugodnejši komplet) so namenjene popolnim začetnikom, ki se s tekom na smučeh šele spoznavajo in nimajo velikih ambicij. To pomeni, da se bodo v tekaške smučine odpravili le 5 do 10-krat na leto, glavni namen teka pa je gibanje, ne hitrost. So izredno stabilne, dovolj "počasne", da vas ne prehitevajo in temu primerno odlično vodljive.

V kolikor želite v teku na smučeh v klasični tehniki napredovati v vaši tehniki in hitrosti, se lahko odločite za tekaške smuči, ki zaradi svoje lažje konstrukcije že omogočajo višjo raven teka na smučeh. Dober oprijem in izredno gladko drsenje vam omogočajo naslednje tekaške smuči za klasično tehniko, ki jih imamo na zalogi v naši ponudbi ali pa jih naročite preko elektronskega naslova info@kingsport.si (urejene od najcenejših do najdražjih):

TEKAŠKI ČEVLJI ZA KLASIČNO TEHNIKO

Čevlji za klasično tehniko so nižji, z mehkejšim podplatom in brez opore okoli gležnjev. Ključen je mehak podplat, ki omogoča pregib pri odrivu, istočasno pa nam nudi odzivnost.

Boljši čevlji so nekoliko lažji, ožji, tanjši in posledično tudi hladnejši. Za rekreativce in začetnike priporočamo naslednje tekaške čevlje:

  • Fischer XC Touring My Style (uporabljeni v izračunu za najugodnejši komplet) - tekaški čevlji namenjeni zgolj klasičnemu teku ali 
  • Kombinirane tekaške čevlje Fischer XC Control za moške in Fischer XC Control My Style za ženske. Kombinirani čevlji so najbolj popularni pri začetnikih in starejši populaciji, ki ne išče najboljšega čevlja, temveč udobje, užitek in stabilnost. Gre za kombinacijo čevlja za klasično in drsalno tehniko. 

PALICE ZA KLASIČNO TEHNIKO

Palice za klasično tehniko so približno 25 do 30 cm krajše od telesne višine. Pri izbiri tekaških palic naj ne bo poudarek le na ceni in barvi, temveč na tem, kaj iščete, kar se tiče sestave palice, velikosti krpljic, oblike ročajev in uporabe manšet. V izračunu za najugodnejši komplet smo uporabili One Way tekaške palice Diamond 2

Palice so narejene iz različnih materialov, kot so aluminij, steklena vlakna, kompozit ali karbon. Boljše palice vsebujejo več karbona in so veliko lažje, imajo boljšo trdnost in nudijo več povratne energije pri odrivu. Palice ob odrivu manj zanihajo (t.i. swingweight), kar pomeni da porabimo manj energije, da palice vrnemo v prvotni položaj. Slabost karbonskih palic je, da so manj odporne na stranske udarce, kar pomeni da se lahko hitreje zlomijo. Zmotno pa je prepričanje, da se 100% karbonske palice zlomijo zaradi večje obremenitve. Karbonske palice so med najtršimi, res pa je, da so bolj občutljive na stranske sile, kar v praksi pomeni da se hitreje zlomijo v primeru padca tekača nanje.

 

Ročaji so običajno oblečeni v pluto. Vsem uporabnikom svetujemo uporabo manšet namesto paščkov, saj pri vsakem odrivu palico izpustimo, manšeta pa skrbi, da je palica stalno v neposredni bližini dlani. Vračanje palice v dlani je ob uporabi manšete precej lažje in hitrejše. Običajni paščki oz. trakovi pogosto povzročajo obračanje palic, palice pa je težko prijeti ob vračanju v prvotni položaj.

Paščki se pogosto uporabljajo zaradi nizke cene palic ter lažjega snemanja. One Way ponuja tako imenovano MAG tehnologijo, kjer palice enostavno snamemo s klikom. Manšeta ostane na dlaneh, palice pa lahko odložimo. MAG sistem je priročen zlasti, ko želimo piti, vstati po padcu, pomagati otroku ali zgolj posneti kakšno fotografijo.

pomemben dejavnik so tudi krpljice oziroma predvsem velikosti le teh. Manjše krpljice so sicer lažje, manj obtežijo palice, vendar se v mehkem snegu precej bolj ugrezajo, posledično je odriv precej težji. Po drugi strani večje krpljice nudijo lažji odriv v vseh pogojih, predstavljajo pa dodatno težo in povečajo nihanje palice po odrivu. One Way tukaj ponuja odlično rešitev, krpljice na klik oz. tako imenovan »Exchange basket«, kjer lahko enostavno menjamo krpljice glede na različne pogoje.

Izračun najugodnejšega kompleta za klasično tehniko

 

ZAČETNI RANG

SMUČI

Fischer Twin Skin Sport

230,00

ČEVLJI

Fischer XC Touring

115,00

PALICE

 One Way tekaške palice Diamond 2

50,00

SKUPAJ

395,00 €

V primeru nakupa katerega koli kompleta opreme za tek na smučeh (smuči + čevlji + palice) v naši spletni trgovini, vam nudimo:

  • 20% popust na palice, 
  • 15% popust na čevlje in 
  • 10% popust na tekaške smuči. 

KOMPLET OPREMA ZA KLASIČNO TEHNIKO

Povejte naprej:

Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...